Pada 14-16 Februari yang lalu, Program Diploma Fisioterapi dengan kerjasama UniSZA Physiotherapy Club (UPC), Fakulti Sains Kesihatan, dan Pejabat Timbalan Naib Canselor (HEPA) telah menganjurkan satu Health Promotion Program 2019 di Felda Chalok Barat, Setiu. Program yang mengangkat tema 'Cegoh Molek Lagi Pada Berobak' ini telah dianjurkan oleh pelajar tahun 2 dengan seliaan para staf fisioterapi. Objektif utama program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada pelajar tentang penyakit kronik yang dihidapi oleh penduduk di felda tersebut melalui home visit. Contoh penyakit adalah kencing manis, darah tinggi dan serangan angin ahmar. Selain itu, program ini juga bertujuan untuk mengasah skil komunikasi pelajar dengan pesakit. Para pelajar telah ditempatkan bersama dengan keluarga angkat masing-masing sepanjang program ini berlansung. Banyak aktiviti yang telah disediakan untuk peserta seperti senamrobik, sukaneka, ceramah dan ujian kesihatan dan kecergasan. Semoga program seperti ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang.

rr     pp   qq

zz    cc  

Print Email

UniSZA Physiotherapy Club (UPC) telah menganjurkan program Physio Day 2018 yang bertempat di UiTM cawangan Terengganu pada 8 Disember yang lalu. Program yang mengangkat tema "Move Your Body, Sharpen Your Mind" ini bertujuan untuk memperkenalkan bidang fisioterapi kepada penuntut di UiTM. Di samping itu, tujuan utama program ini diadakan adalah untuk mewujudkan hubungan antara UPC dengan persatuan dari IPTA yang lain. Banyak aktiviti yang disusun untuk pengunjung seperti senamrobik, pameran dan pemeriksaan kesihatan, ceramah dan sukaneka. Program ini telah dirasmikan oleh Encik Mohd Haziq Bin Mohamed, Penasihat Persatuan Program Siswa Sihat  (PROSIS). Semoga aktiviti seperti dapat diteruskan lagi untuk manfaat semua pihak. 

photo 2018 12 09 20 22 27

Print Email

Pada 26 Julai 2018 (Khamis) yang lalu, Program Diploma Fisioterapi telah mengadakan Program Pemantapan Jati Diri dan Jalinan Kasih yang bertempat di Scoutt Inn Resort, Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin, Kuala Terengganu. Objektif program ini diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara para staf dan pelajar, memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar serta mengenali pelajar baru ambila 2018/2019. Seramai 92 peserta termasuk pelajar dan staf terlibat dalam program ini yang bermula jam 7.00 pagi hingga jam 5.00 petang. Pelbagai aktiviti yang disediakan untuk para peserta seperti sukaneka, team bulding, games dan ice breaking. Program ini diakhiri dengan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang serta sesi bergambar. Semoga program ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang untuk manfaat para pelajar dan staf.

   pic 1     pic 5

                                                             pic 4

 

 

Print Email

Program Diploma Fisioterapi dengan kerjasama Fakulti Sains Kesihatan telah mengadakan satu program rehabilitasi bersama warga emas pada 19 Julai yang lalu di Dewan Sivik Bukit Tunggal, Kuala Nerus. Program yang mengangkat tema ' A Step Toward Healthy Ageing' dianjurkan oleh pelajar Diploma Fisioterapi semester 5 tahun akhir di bawah seliaan staf Pusat Pengajian Sains Rehabilitasi. Objektif program adalah untuk memperkenalkan dan memberi pendedahan kepada warga emas tentang peranan fisioterapi dalam perawatan dan rehabilitasi. Seramai 58 orang warga emas dari Bukit Tunggal terlibat dengan program ini. Program dimulakan pada jam 8 pagi dengan sesi pendaftaran, health screening test, konsultasi dan senamrobik. Kemudian, program diteruskan lagi dengan ceramah dan aktiviti fizikal yang dikendalikan oleh para pelajar. Program berakhir pada jam 1 petang. Semoga program ini dapat diteruskan dan dapat memberi manfaat kepada para pelajar, staf dan masyarakat sekeliling.gambar 1 gambar 4

                                                 gamabr 3

Print Email

Pusat Pengajian Sains Rehabilitasi (PPSR) dan pelajar tahun 1 semester 1 2018/2019 dengan kerjasama UniSZA Physiotherapy Club (UPC) telah mengadakan majlis hari raya pada 10 Julai 2018 yang lepas. Majlis yang bertempat di makmal terapeutik, Blok D ini bermula pada jam 12 tengah hari dan berakhir pada jam 3 petang. Majlis disambut dengan meriah dengan kehadiran semua staf PPSR dan pelajar. Majlis dimulakan dengan ucapan oleh Penasihat UPC, Cik Norzulaika Binti Alias. Kemudian, para hadirin menjamu selera dengan pelbagai juadah disediakan sambil diselangi dengan sesi bergambar antara staf dan pelajar. 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

DARI KAMI WARGA PUSAT PENGAJIAN SAINS REHABILITASI

IMG 20180710 WA0046

 

 

Print Email

More Articles ...