UniSZA Physiotherapy Club (UPC) telah menganjurkan program Physio Day 2018 yang bertempat di UiTM cawangan Terengganu pada 8 Disember yang lalu. Program yang mengangkat tema "Move Your Body, Sharpen Your Mind" ini bertujuan untuk memperkenalkan bidang fisioterapi kepada penuntut di UiTM. Di samping itu, tujuan utama program ini diadakan adalah untuk mewujudkan hubungan antara UPC dengan persatuan dari IPTA yang lain. Banyak aktiviti yang disusun untuk pengunjung seperti senamrobik, pameran dan pemeriksaan kesihatan, ceramah dan sukaneka. Program ini telah dirasmikan oleh Encik Mohd Haziq Bin Mohamed, Penasihat Persatuan Program Siswa Sihat  (PROSIS). Semoga aktiviti seperti dapat diteruskan lagi untuk manfaat semua pihak. 

photo 2018 12 09 20 22 27

Cetak E-mel

Pada 26 Julai 2018 (Khamis) yang lalu, Program Diploma Fisioterapi telah mengadakan Program Pemantapan Jati Diri dan Jalinan Kasih yang bertempat di Scoutt Inn Resort, Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin, Kuala Terengganu. Objektif program ini diadakan adalah untuk mengeratkan hubungan antara para staf dan pelajar, memupuk nilai-nilai murni dalam diri pelajar serta mengenali pelajar baru ambila 2018/2019. Seramai 92 peserta termasuk pelajar dan staf terlibat dalam program ini yang bermula jam 7.00 pagi hingga jam 5.00 petang. Pelbagai aktiviti yang disediakan untuk para peserta seperti sukaneka, team bulding, games dan ice breaking. Program ini diakhiri dengan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang serta sesi bergambar. Semoga program ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang untuk manfaat para pelajar dan staf.

   pic 1     pic 5

                                                             pic 4

 

 

Cetak E-mel

Program Diploma Fisioterapi dengan kerjasama Fakulti Sains Kesihatan telah mengadakan satu program rehabilitasi bersama warga emas pada 19 Julai yang lalu di Dewan Sivik Bukit Tunggal, Kuala Nerus. Program yang mengangkat tema ' A Step Toward Healthy Ageing' dianjurkan oleh pelajar Diploma Fisioterapi semester 5 tahun akhir di bawah seliaan staf Pusat Pengajian Sains Rehabilitasi. Objektif program adalah untuk memperkenalkan dan memberi pendedahan kepada warga emas tentang peranan fisioterapi dalam perawatan dan rehabilitasi. Seramai 58 orang warga emas dari Bukit Tunggal terlibat dengan program ini. Program dimulakan pada jam 8 pagi dengan sesi pendaftaran, health screening test, konsultasi dan senamrobik. Kemudian, program diteruskan lagi dengan ceramah dan aktiviti fizikal yang dikendalikan oleh para pelajar. Program berakhir pada jam 1 petang. Semoga program ini dapat diteruskan dan dapat memberi manfaat kepada para pelajar, staf dan masyarakat sekeliling.gambar 1 gambar 4

                                                 gamabr 3

Cetak E-mel

Pusat Pengajian Sains Rehabilitasi (PPSR) dan pelajar tahun 1 semester 1 2018/2019 dengan kerjasama UniSZA Physiotherapy Club (UPC) telah mengadakan majlis hari raya pada 10 Julai 2018 yang lepas. Majlis yang bertempat di makmal terapeutik, Blok D ini bermula pada jam 12 tengah hari dan berakhir pada jam 3 petang. Majlis disambut dengan meriah dengan kehadiran semua staf PPSR dan pelajar. Majlis dimulakan dengan ucapan oleh Penasihat UPC, Cik Norzulaika Binti Alias. Kemudian, para hadirin menjamu selera dengan pelbagai juadah disediakan sambil diselangi dengan sesi bergambar antara staf dan pelajar. 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN

DARI KAMI WARGA PUSAT PENGAJIAN SAINS REHABILITASI

IMG 20180710 WA0046

 

 

Cetak E-mel

Program Women of Inspiration 2018 telah diadakan dengan jayanya pada 4 Januari 2018 yang lalu bertempat di Dewan Seminar, Aqel UniSZA. Program ini telah dianjurkan oleh pelajar Diploma Fisioterapi semester 4 dengan kerjasama Pejabat Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) dan Fakulti Sains Kesihatan. Program yang bertemakan 'Inspirasi, Dedikasi & Inspirasi' ini telah dirasmikan oleh  Dr. Suffian Bin Mohamad Tajuddin selaku Timbalan Dekan HEPA, FSK. Tujuan program ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada para wanita tentang peranan ahli fisioterapi dalam perawatan dan proses rehabilitasi masalah kesihatan wanita. Selain itu, program ini dapat dijadikan medium untuk para pelajar mempraktikkan hasil pembelajan yang diperolehi di dalam kuliah ke situasi realiti dalam skop perawatan fisioterapi. Diharapkan program ini dapat memberi impak positif kepada para peserta dan penganjur. Program yang bermula pada jam 8 pagi telah berakhir pada jam 2 petang. 

IMG 20180522 WA0069 IMG 20180522 WA0068

Cetak E-mel

Artikel Lagi...